hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ay'ın kraterleri Mini-SAR'la artık daha net

    Ayın kraterleri Mini-SARla artık daha net
    expand

    Bilim adamları, Ay’ın en karanlık ve soğuk kraterlerini artık görebiliyor. Chandarayaan-1 insansız uzay aracıyla beraber Ay’a gönderilen NASA’ya ait radar (Mini-SAR) ilk görüntüleri Dünya’ya ulaştırdı.

    Dünya’dan baktığımızda Ay’ın bir yüzünü hiç göremiyoruz. Bilim insanları, bu yüzeyin kutuplarında yer alan ve hep gölgeli olan kraterleri Mini-SAR’ı kullanarak haritalandırıyor ve buralarda buz halde su olup olmadığını araştırıyorlar.

    TÜBİTAK'ın internet sitesinde yer alan habere göre araştırmacılar bu tür alanları inceleyebilmenin tek yolunun yörüngesel görüntüleme radarı olduğunu söylüyor.

    Yörüngesine 8 Kasım 2008’de oturan Chandarayaan-1, Hindistan’ın uydumuza gönderdiği ilk uzay aracı. Üzerinde 11 aygıt yer alıyor, iki tanesi NASA’nın desteğiyle üretildi: Mini-SAR ve Moon Mineralogy Mapper (Ay Mineroloji Haritalayıcı).

    Bilim insanları bu aygıtların sağlayacağı bilgileri ileride robot ya da insan kullanılarak yapılacak Ay keşiflerinde kullanabilmeyi hedefliyorlar.



    Yukarıdaki görselde şerit şeklinde görünen alan Mini-SAR’dan elde edilen görüntü. Şeridin altında yer alan görüntüyse Dünya’daki Aerecibo Gözlemevi’nin radar teleskopuyla alınmış. Mini-SAR’in ilettiği görüntülerde güney kutbunda yer alan Haworth kraterinin bir kısmı ve Seares kraterinin bir kısmı görünüyor. Parlak alanlar yüzeyin sertliğini ya da uzay aracına doğru olan eğimini ifade ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow